Ovocny kompot s jahodovym zele
Zatimco u vas se naplno rozbehl podzim a blizi se zimni radovanky (priznam se, ze mi tu chybi), u nas velice pomalu konci leto. Velice pomalu je velmi vystizne, nebot se teploty stale drzi kolem 30 stupnu. Ovsem nektereho letniho ovoce rapidne ubyva a celkove ztraci na puvabu (napr. broskve). Uz nejsou tak stavnate jako v cervenci, proto je rada pridavam do kompotu. Stejne tak je to i se svestkami.
Co budeme potrebovat:
cerstve ovoce - jablka, hrusky, svestky, blumy, broskve
par kapek citronove stavy
trtinovy cukr
jahodove praskove zele
Jak na to:
Ocistene ovoce nakrajime na ctrvtinky, zbavime jadrincu, pecek, jablka a hrusky take oloupeme. Vlozime do hrnce, zakapneme citronem, pridame trtinovy cukr a zalijeme studenou vodou tak, ze bude vsechno ovoce temer ponorene, ne vice. Pod poklickou uvarime do mekka.
Z ovocneho vyvaru odebereme trochu stavy, rozmichame v ni praskovou zelatinu a prilijeme k ovoci.
Podavame ledove vychlazene.
Zelatiny pridame je tolik, abychom po vychladnuti ziskali konzistenci sirupu.
Pri pridavani cukru myslete take na to, ze i zelatinovy prasek je sladky.
Omlouvam se, ze neuvadim gramaze. Delala jsem tento kompot narychlo a vubec me nenapadlo, ze bych ho sem mohla pridat. Delavam ho ale dost casto, takze casem doplnim.