Jdi na obsah Jdi na menu
 


Adventni kure s marmeladou z cerveneho zeli

30. 11. 2012

 

adventni-kure-015.jpg

 

 

I kdyz tradicni oslavu Vanoc jiz nekolik let neprovozuji, v obdobi svatku jsem namekko. Zacina to prvni adventni nedeli a konci Novym rokem. Vzdycham u kazdeho obrazku s vanocni vyzdobou, propadam zachvatum gruntovani a v kuchyni vydrzim nonstop i nekolik dni. Pecu cukrovi, poustim si film Pelisky, Tri orisky pro Popelku a je mi bajecne. Je to magicke obdobi, ktere uvolnuje hormon serotonin neuveritelnou rychlosti a bez nasledku jej docerpava zpet. 

Pro inspiraci dnes pridavam recept na adventni kure, ktere nejen skvele chutna, ale take provoni cely byt. Vanoce, Vanoce prichazeji..

 

Co budeme potrebovat: 

6 kurecich kousku (pouzila jsem 5 dolnich stehen a 1 prso)

na marinadu:
1 lzicka mlete cervene papriky
1 lzicka kari
1 lzice medu
2 lzice teriyaki omacky
1 prolisovany strouzek cesneku
trocha nastrouhane kury z citronu (pouze vrchni zluta cast)
trocha stavy z citronu
3 lzice olivoveho oleje
sul, pepr

do pekacku:
1 vetsi prepuleny cesnek 
1 cela skorice
1 cely badyan
2 hrebicky
1/2 citronu
snitka rozmarynu
5 tenkych platku masla

na marmeladu:
1/2 hlavky cerveneho zeli
1 cervena cibule
300 - 400 ml jablecneho dzusu
1 jablko
60 g tmaveho trtinoveho cukru
kousek zazvoru
1 lzice rybizove marmelady
sul
kmin
stava z 1/2 citronu

Jak na to:

Ingredience na marinadu smichame. Kureci kousky omyjeme, osusime, ze vsech stran pomazeme marinadou, naskladame do pecici nadody, do ktere jsme narovnali platky masla a nechame 1/2 hodiny pri pokojove teplote ulezet.

 

 

adventni-kure-004.jpg

 


Pote pridame prepuleny cesnek, skorici, badyan, rozmaryn a citron, do ktereho jsme zapichli hrebicky. Skorici a badyan polozime na maso. Lehce podlijeme trochou vody a pri 120 stupnich peceme prikryte 3 hodiny. Po uplynuti doby odkryjeme, skorici a badyan prendame z masa primo do vypeku, zvysime teplotu na 150 stupnu a jeste 1 hodinu dopekame. Polevame vypekem.

Cervenou cibuli nakrajime nadrobno, nechame na oleji zesklovatet, pridame trtinovy cukr a jemne zkaramelizujeme. Pak pridame nakrajene zeli, nastrouhany zazvor, nakrajene jablko, sul, kmin, citronovou stavu a zalijeme jablecnym dzusem. Za obcasneho michani dusime domekka. Dle potreby podlevame jablecnym dzusem. Nakonec vmichame rybizovou marmeladu a rozmixujeme.

Podavame s bramborovym knedlikem.

 

Receptem na marmeladu jsem se inspirovala na www.novinky.cz, mirne jsem ji upravila.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář