Kureci smes do bagetky
Bagety mam rada nejen k snidani. Nejlepe chutnaji jeste teple, krasne vonave a na povrchu lehce krupave. A takove domaci bagety cely pokrm razem posunuji o pricku vys. I kdyby se namazaly pouze maslem. Tento luxus si vsak nedopravam, a to z jedineho duvodu, ze strachu z neuspechu . Nejake pecivo uz jsem sice doma upekla a bylo dobre, ovsem bagety jsou jina trida. Az nashromazdim dostatek odvahy, vrhnu se i na ne. Prozatim si vystacim s malym pekarstvim, ktere mam pres ulici a kde opravdu vyborne pecou (nejen bagety) .
Co budeme potrebovat:
3 ks kurecich prsnich rizku
2 cibule
2 zlute paprikove lusky
2 cervene paprikove lusky
2 mrkve
1/2 mensi hlavky zeli
4 lzice sterilovane kukurice
3 hrste piniovych orisku
sojova omacka (sladka i slana)
worcester omacka
1/2 lzicky mleteho noveho koreni
1/2 lzicky rimskeho kminu (cumin)
1 vrchovata lzicka kari
spetka koreni sumah
drceny pepr
sul
olivovy ojel
omacka tahini:
150 ml sezamove pasty
100 vody
15 ml citronove stavy
1/2 lzicky soli
zelny salat s majonezou:
1/4 hlavky cerveneho zeli
2 lzice majonezy
par kapek citronove stavy
spetka soli
bagety
Jak na to:
Kureci maso nakrajime na tenke nudlicky, pridame 2 lzice sojove omacky slane, 1 lzici sladke sojove omacky, 1 lzici worcester omacky, drceny pepr, zamichame a nechame pri pokojove teplote 1/2 hodinky ulezet.
Papriky, cibuli, mrkev a zeli nakrajime na prouzky (viz. foto). Ve vetsi panvi rozpalime olivovy olej, zhruba 2 minutky na nem orestujeme cibuli, pridame mrkev (opet chvilku restujeme) a prisypeme papriky. Prikryte poklici nechame zeleninu za obcasneho michani par minut zprudka dusit (nepodlevame). Nakonec pridame zeli, kukurici, 2 lzice slane sojove omacky, 2 lzice sladke sojove omacky, nove koreni, cumin, kari, sumah, pepr, sul, promichame a opet par minut dusime. Zelenina nesmi byt prilis mekka, spise na skus.
Na jine panvi zprudka orestujeme kureci maso a pridame k zeleninove smesi.
Na trosce olivoveho oleje oprazime piniove orisky, prisypeme k masove smesi. Dle potreby dochutime peprem a soli.
Vsechny prisady tahini omacky dame do misky a smichame.
Cervene zeli nakrajime na drobno, zakapneme stavou z citronu, pridame majonezu a vse smichame, pripadne lehce dosolime.
Bagety nahrejeme v troube (pri 200 stupnich), rozrizneme, lehce natreme zelnym salatem, naplnime masovou smesi a dochutime tahini omackou.
Bagetu je mozno dale plnit platky nakladanych okurek, rajcat, cibule.