Kuskus s vuni Maroka
Co budeme potrebovat:
1/2 kg hovezi klizky
3 vetsi mrkve
3 vetsi brambory
3 male cukety (u nas jsou cukety cca 10 cm dlouhe - prizpusobte tedy dle velikosti)
300 g libovolne dyne
2 rajcata
4 strouzky cesneku
1 cervena cibule
1 cibule
1 jarni cibulka
trocha celerove nate
svazek cerstveho koriandru (i s nati)
100 g sterilovane cizrny
1 vrchovata lzice rajskeho protlaku
1 lzicka mleteho noveho koreni
1 lzicka kurkumy
1/2 lzicky mleteho kardamonu
1/2 lzicky mleteho koriandru
1/2 lzicky kari
1/4 lzicky skorice
drceny pepr
sul
olivovy olej
kuskus:
350 g kuskusu (u nas se prodava ve trech velikostech, ja pouzila velky)
4 lzice olivoveho oleje
1 lzicka vegety
sul
Jak na to:
Maso nakrajime na vetsi kousky, na olivovem oleji nechame zatahnout, pridame rajsky protlak, nove koreni, kurkumu, mlety koriandr, kardamon, kari, skorici, pepr, sul, podlijeme cca 500 ml vody, privedeme k varu, pote stahneme na minimum a 45 minut dusime.
Po uplynuti doby prilejeme dalsich 500 ml vody a pridame omytou a ocistenou zeleninu. Zeleninu nekrajime (pouze cibule prepulime a rajcata lehce narizneme).
Pod poklickou, na mirnem plameni, varime cca 1 hodinu. 30 minut pred koncem pridame sterilovanou cizrnu. Pri podavani uvarenou zeleninu nakrajime na mensi kousky dle chuti kazdeho.
Kuskus nasypeme do misy, pridame 4 lzice olivoveho oleje, lzicku vegety, sul a dukladne promneme dlanemi. Pak prilijeme 250 ml varici vody, promichame a prikryte nechame odpocinout. Behem teto doby kuskus nekolikrat znovu promneme v dlanich. Nakonec pridame 1 naberacku vyvaru z masa a opet promichame. Kuskus by nemel byt prilis suchy. Mel by byt sypky, ovsem po nabrani maleho mnozstvi rukou, by mel drzet tvar.
(Ja varim kuskus v pare nad masovym vyvarem. Mnozstvi uvedene tekutiny je tedy orientacni).
Hotovy kuskus ozdobime kousky varene zeleniny, masa a zalijeme vyvarem. Tradicne se kuskus v Maroku konzumuje rukama tak, ze se prsty nabere primerene mnoztvi kuskusu (trochu se umacka, aby drzel tvar) a namoci se do vyvaru.
Hovezi maso je mozne nahradit jehnecim, kurecim nebo krutim masem.