Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuskus s vuni Maroka

 

kus-kus..akko-015.jpg

 

 

Co budeme potrebovat: 

1/2 kg hovezi klizky
3 vetsi mrkve
3 vetsi brambory
3 male cukety (u nas jsou cukety cca 10 cm dlouhe - prizpusobte tedy dle velikosti)
300 g libovolne dyne
2 rajcata 
4 strouzky cesneku
1 cervena cibule
1 cibule
1 jarni cibulka
trocha celerove nate
svazek cerstveho koriandru (i s nati)
100 g sterilovane cizrny
1 vrchovata lzice rajskeho protlaku
1 lzicka mleteho noveho koreni
1 lzicka kurkumy
1/2 lzicky mleteho kardamonu
1/2 lzicky mleteho koriandru
1/2 lzicky kari
1/4 lzicky skorice
drceny pepr
sul
olivovy olej

kuskus:
350 g kuskusu (u nas se prodava ve trech velikostech, ja pouzila velky)
4 lzice olivoveho oleje
1 lzicka vegety
sul

 

Jak na to:

 

Maso nakrajime na vetsi kousky, na olivovem oleji nechame zatahnout, pridame rajsky protlak, nove koreni, kurkumu, mlety koriandr, kardamon, kari, skorici, pepr, sul, podlijeme cca 500 ml vody, privedeme k varu, pote stahneme na minimum a 45 minut dusime.
Po uplynuti doby prilejeme dalsich 500 ml vody a pridame omytou a ocistenou zeleninu. Zeleninu nekrajime (pouze cibule prepulime a rajcata lehce narizneme).

 

 

Pod poklickou, na mirnem plameni, varime cca 1 hodinu. 30 minut pred koncem pridame sterilovanou cizrnu. Pri podavani uvarenou zeleninu nakrajime na mensi kousky dle chuti kazdeho.

Kuskus nasypeme do misy, pridame 4 lzice olivoveho oleje, lzicku vegety, sul a dukladne promneme dlanemi. Pak prilijeme 250 ml varici vody, promichame a prikryte nechame odpocinout. Behem teto doby kuskus nekolikrat znovu promneme v dlanich. Nakonec pridame 1 naberacku vyvaru z masa a opet promichame. Kuskus by nemel byt prilis suchy. Mel by byt sypky, ovsem po nabrani maleho mnozstvi rukou, by mel drzet tvar.
(Ja varim kuskus v pare nad masovym vyvarem. Mnozstvi uvedene tekutiny je tedy orientacni). 

Hotovy kuskus ozdobime kousky varene zeleniny, masa a zalijeme vyvarem. Tradicne se kuskus v Maroku konzumuje rukama tak, ze se prsty nabere primerene mnoztvi kuskusu (trochu se umacka, aby drzel tvar) a namoci se do vyvaru.

Hovezi maso je mozne nahradit jehnecim, kurecim nebo krutim masem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář