Shushbarak - masove tasticky v jogurtu
Co budeme potrebovat:
na testo:
2 a 1/2 hrnku hladke mouky
temer 1 hrnek studene vody
1/2 lzicky soli
na napln:
400 g mleteho hoveziho masa
1 vetsi cibule
1/2 hrnku piniovych orisku
2 lzicky mleteho noveho koreni
1 lzicka skorice
sul
pepr
olivovy olej
na omacku:
1 l kvalitniho bileho jogurtu (pouzila jsem 7%)
200 ml smetany
1 lzice hladke mouky
2 vetsi strouzky cesneku
1 lzicka soli
1 lzice susene maty
(1hrnek = 200 ml)
Jak na to:
Na olivovem oleji nechame zesklovatet nadrobno nakrajenou cibuli, pridame mlete nove koreni, lehce osmahneme (nechame provonet). Pridame mlete maso, sul, pepr a cca 10 minut restujeme. Nakonec vmichame skorici a oprazene piniove orisky. Smes nechame vychladnout.
Z prosate mouky, soli a vody vypracujeme hladke testo. Nechame 15 minut odpocinout. Pote testo rozvalime na tenky plat (jemne podsypeme moukou) a vykrajime kolecka o prumeru 6 cm. Na kazde kolecko dame lzicku masove naplne, prehneme a kraje pritiskneme k sobe, cimz nam vznikne pulmesic. Ten omotame kolem prstu a kraje stiskneme k sobe.
Hotove tasticky vyrovname na plech vylozeny pecicim papirem, potreme olivovym olejem a pri 180 stupnich 10 minut peceme (kraje lehce zezlatnou).
Jogurt a smetanu za staleho michani privedeme k varu, zahustime moukou (pokud je to potreba) a kratce povarime (stale michame, aby se jogurt nesrazil). Pote pridame masove tasticky, plamen ztlumime na minimum a nechame 15 minut probublavat.
Cesnek prolisujeme a spolu se lzickou soli na trosce oleje osmahneme. Pridame susenou matu, promichame a nechame provonet.
Zamichame do jogurtu. Dle potreby dochutime soli a peprem.
Podavame bud teple nebo studene. Jako priloha se hodi ryze nebo pecivo.