Jemne korenene orientalni sezamky
Jelikoz se pomalu blizi vanocni svatky, dovolila jsem si jiz nyni pridat recept na susenky, ktere se pro tuto prilezitost hodi . Korenim splnuji pozadavky na dotvoreni vanocni atmosfery a jednoduchou pripravou neubiraji prilis casu v predvanocnim shonu. Takze, at uz se budete radovat z magickeho tezitka , nebo lit olovo-volovo , nebo merit kodiaka, muzete u toho mlsat a treba prave tyto susenky.
Podstatnou cast techto krehkych susenek tvori sezamova hmota Chalva (Chalva = sladky), ktera je dostupna ve vsech vetsich supermarketech, hypermarketech nebo obchodech se zdravou vyzivou. Casto byva ochucena medem, orisky, cokoladou ci pomerancovou nebo ruzovou esenci. V arabskem svete je velmi oblibena.
Co budeme potrebovat:
200g halawi (chalva - sladka sezamova hmota; existuje i ruzne ochucena napr. vanilkova, kakaova, oriskova; pouzit se daji vsechny varianty)
200g masla
2 sklenice hl. mouky (1 sklenice = 200ml)
spetka mleteho anyzu, skorice a hrebicku
bily sezam na obaleni
Jak na to:
Z mouky, halawi a koreni utvorime zmolenku, pridame na kousky nakrajene maslo a spojime v hmotu. Nechame v lednici 1/2 hodiny odpocinout.
Pote rukou (nebo lzickami) tvorime male kulicky, ktere obalime v sezamu, dame na plech a dnem sklenice malicko primackneme (sezamky se pri peceni mirne roztecou, proto opravdu zlehka).
Ja mam kazdou sezamku pred pecenim zhruba 2 cm vysokou a 3 cm sirokou.
Peceme 15 minut pri 150 stupnich (pouzivam horky vzduch). Nechame na plechu vychladnout.