Hrnickovy salat Tabouli
Vitaminu a mineralnich latek neni nikdy dost, proto dnes varim salat Tabouli. Tedy spise nez varim, krajim a krajim..
V tomto salatu hraje hlavni roli hladkolista petrzelka (mam rada jeji vuni i chut), ktere je u nas, diky Bohu, dostatek a bulgur, coz je lamana celozrnna psenice. Navic petrzel obsahuje kyselinu listovou, vitaminy A, B, C i E, draslik, fosfor, horcik, vapnik, sodik a zelezo. Vycerpavajici duvod, proc si tuto bylinku doprat alespon jednou za cas jako chutnou soucast salatu ci polevek.
Receptu na salat Tabouli existuje cela rada. Existuji varianty s cesnekem, rimskym salatem nebo koriandrem. Ja miluji tu nejzakladnejsi. Salat dale doplnuji na slano plnenym listovym testem a varenym vajickem.
Co budeme potrebovat:
4 hrnky najemno posekane hladkoliste petrzele
1 hrnek drobne pokrajenych rajcat
1 hrnek drobne pokrajene salatove okurky
1/2 hrnku drobne posekane maty
1/4 hrnku drobne posekane cervene cibule
1/2 hrnku bulguru
stava z 1 vetsiho citronu
olivovy ojel (nesetrete)
1 lzicka soli
(1 hrnek = 200 ml)
Jak na to:
Mate dve moznosti, jak si salat pripravit. Bud tradicne rucne, cimz stravite par hodin krajenim, nebo si pomuzete kuchynskym robotem, ktery pomoci nozu udela velkou cast prace za vas.
1/2 hrnku bulguru dolijeme po okraj varici vodou a nechame vsaknout tekutinu (bulgur zvetsi svuj objem a zmekne). Nechame vychladnout.
Zeleninu, petrzel, matu a cibuli smichame dohromady, pridame vychladly bulgur a zamichame. Z citronu, soli a oleje vytvorime zalivku, kterou nalijeme na salat a promichame.
No a mame hotovo..dobrou chut..