Jdi na obsah Jdi na menu
 


Malfuf neboli zelne zavitky

2. 11. 2012

 

malfuf-012.jpg

 

 

Co budeme potrebovat:

1 velka hlavka zeli
1 a 1/2 hrnku ryze (hrnek = 200 ml)
1 lzicka mleteho noveho koreni
1/4 lzicky kardamonu
1/4 lzicky rimskeho kminu (cumin)
spetka skorice
1 kostka bujonu
stava z 1/2 citronu
1 strouzek cesneku
1 lzicka susene maty
olivovy olej
sul
pepr

 

Jak na to:

U cele hlavky zeli castecne vykrojime kostal a vlozime ji na 5 minut do vrouci osolene vody. Opatrne obereme vrchni mekke listy a hlavku znovu vlozime do vrouci vody (tentokrat budou stacit tak 2 minuty). Listy nesmi byt prilis uvarene, spise sparene, aby byly ohebne pri baleni. Tento proces opakujeme do rozebrani cele hlavky. Jednotlive listy nechame vychladnout. 
Syrovou ryzi proplachneme vodou, pridame kardamon, nove koreni, skorici, rimsky kmin, sul, pepr, trochu olivoveho oleje a promichame. Na kazdy list zeli (vetsi listy prepulime a vyrizneme tvrdsi kostalovou cast) dame lzicku ryzove naplne a stocime do rulicky. Kraje se snazime zakladat dovnitr, aby nam smes nevypadavala. Klademe tesne vedle sebe do hrnce s vyssim okrajem. Po zaplneni dna tvorime novou vrstvu na jiz udelane zavitky, takto opakujeme. Nakonec vse posypeme susenou matou, polijeme citronovou stavou, potreme prolisovanym cesnekem a zalijeme horkou vodou (cca 250 ml - lehce nad uroven zavitku), ve ktere jsme rozmichali bujonovou kostku. Zatizime vidlickami, aby se nam zavitky neoteviraly a pod poklickou varime 1 a 1/2 hodiny. Podle potreby dale podlevame vodou (behem vareni podlevam uz jen jednou).

 


 

Podavame s kopeckem zakysane smetany.

K ryzove smesi muzeme primichat mlete maso a dale libovolne korenit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář