Shulbata (lilek s bulgurem)
Co budeme potrebovat:
1 vetsi lilek
3 brambory
2 cibule
1 hrnek bulguru
3 lzice rajskeho protlaku
1 lzicka mleteho noveho koreni
1/2 lzicky rimskeho kminu (cumin)
2 lzicky vegety
sul
drceny pepr
olivovy olej
hladkolista petrzelka
(hrnek = 200 ml)
Jak na to:
Bulgur zalijeme 1,5 hrnkem varici vody, promichame a prikryte nechame vstrebat tekutinu.
Lilek a brambory nakrajime na vetsi kostky. Nahrubo pokrajenou cibuli nechame zesklovatet (na olivovem oleji), pridame brambory, lilek a chvilku restujeme. Prisypeme nove koreni, cumin, pepr, sul a zalijeme vodou smichanou s rajskym protlakem a vegetou. Vody dame dost, tak cm nad uroven smesi. Pod poklickou na mirnem plameni dusime do mekka (dle potreby dale podlevame). Nakonec pridame bulgur a jeste cca 7 minut povarime. Dle potreby dochutime soli a peprem.
Podavame s chlebem, sypane hladkolistou petrzelkou, s kopeckem zakysane smetany a libovolnou nakladanou zeleninou.
Kdo rad kysele, muze si smes pokapat stavou z citronu.